Mitä voisit saavuttaa, jos mielesi toimisi kanssasi, ei sinua vastaan?
Mihin tilanteisiin psyykkinen valmennus sopii?
Psyykkinen valmennus on hyödyllinen kaikille, jotka haluavat kehittää itseään ja hyvinvointiaan, olitpa urheilija, työelämän ammattilainen tai arjessa kehittymistä kaipaava yksityishenkilö. Usein keskitymme teknisiin/fyysisiin asioihin tekemisessämme, mutta mielen taitojen kehittäminen jää vähemmälle huomiolle. Psyykkisessä valmennuksessa keskitymme erityisesti mielen taitojen kehittämiseen.
Alla joitakin esimerkkejä mihin psyykkinen valmennus voi olla hyödyllinen:
- Elämäntapamuutos
- Elämänhallinta
- Vaativaan suoritukseen tai työtehtävään valmistautuminen
- Itsetuntemuksen lisääminen
- Keskittymisen tukeminen
- Motivaatiokysymykset
- Esiintymisjännitys
- Stressinhallinta
- Urheilijoilla epäonnistumisten käsittely, jännittäminen, paineensietokyky, kilpailutilanteet urheilun ja perheen yhteensovittaminen.

Mitä Psyykkinen valmennus on?
Psyykkinen valmennus on mielen taitojen ja hyvinvoinnin kehittämistä, jonka tavoitteena on auttaa asiakasta saavuttamaan paras potentiaalinsa. Oma taustani on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen ja valmennuksessani, hyödynnän myös HOT-menetelmää (hyväksymis- ja omistautumisterapia), jossa keskiössä ovat psykologinen joustavuuden kehittäminen. Psykologinen joustavuus on mielen taito, josta voidaan erotella kolme pääteemaa: läsnäolo, avoimuus kokemuksille sekä merkityksellinen toiminta. Tuoreen tutkimustiedon mukaan yksi toimivimmista keinoista urheilijoiden psyykkisessä valmennuksessa on niin kutsutun psykologisen joustavuuden harjoittaminen.
Etenemme valmennuksessa tavoitteidesi pohjalta. Alla esimerkkejä siitä, mitä hyötyjä valmennuksesta voi sinulle olla:
- Opit keskittymään olennaiseen myös paineen alla
- Opit havaitsemaan omaan toimintaan ja hyvinvointiin vaikuttavia toimintamalleja ja niiden taustalla olevia ajatuksia ja tunteita
- Opit tunnistamaan oman mielesi rajoittavia uskomuksia ja niiden vaikutusta toimintaasi
- Opit vahvistamaan tunnetaitojasi, kuten tunteiden hyväksyntää ja niiden säätelyä.
- Kehität hallinnan ja pystyvyyden tunnetta haastavissa tilanteita
- Opit hyväksymään jännityksen ja toimimaan sen kanssa
Mitä käytännössä ?
Valmennuksen kesto määräytyy asiakkaan tarpeen mukaan, yksittäisen tavoitteen ratkaisuun voi riittää 1–2 kertaa. Tapaamiset ovat noin 2–4 viikon välein ja tapaamisten kesto on 45 -60 min sopimuksen mukaan. Valmennus päättyy, kun asiakas kokee, että on saavuttanut tapaamisille asetetut tavoitteet. Tapaamiset pidetään etänä, sovittaessa asiakkaan työpaikalla (pääkaupunkiseudulla) tai Nummelassa. Valmennuksessa keskitymme tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Psyykkinen valmennus ei ole terapiaa.
Kaikki tapaamiset ovat 100 % luottamuksellisia, ja niiden sisältö jää vain valmentajan ja asiakkaan väliseksi. Jos maksajana on organisaatio, prosessin alussa pidetään kolmikantakeskustelu valmennettavan, organisaation edustajan (HR, esihenkilö, tms.) ja valmentajan kanssa, jossa sovitaan yhdessä tavoitteista. Samoin prosessin lopussa pidetään kolmikantakeskustelu, jossa keskitytään oivalluksiin ja tavoitteiden saavuttamiseen.
